Algemeen
Borculo

6 april 2023

Muziekverenigingen werven samen jeugdleden: ‘plezier staat voorop’

Muziekverenigingen werven samen jeugdleden: ‘plezier staat voorop’

BORCULO – Jeugdleden werven voor je club is niks nieuws. Maar het samen met zusterverenigingen aanpakken is minder alledaags. Vanuit vijf plaatsen hebben de muziekverenigingen de handen ineen geslagen.

Excelsior Gelselaar, Amicitia Geesteren en Concordia Noordijk zijn vorig jaar op initiatief van het Gelsters korps begonnen met een actie om kinderen uit de groepen 4, 5 en 6 warm te maken voor het bespelen van een instrument. Dit jaar is de samenwerking uitgebreid met Accoord Haarlo en Volharding Borculo.

Een jaar blokfluitlessen of orientatielessen met een klokkenspel zijn verleden tijd. In het 9-weekse project dat de verenigingen aanbieden, krijgen de deelnemende kinderen na twee uitprobeerlessen zeven lessen op het instrument naar keuze én spelen zij elke les samen met alle kinderen in het project: in een orkest dus.

Een projectvorm sluit goed aan bij de wensen van deze tijd. Het is laagdrempelig: een kortdurende kennismaking, waarna de mogelijkheid bestaat op muziekles te gaan en het samen spelen voort te zetten. Plezier staat in het project centraal. Plezier in het bespelen van een instrument, het ervaren van vooruitgang en de kick van samen spelen.

Kinderen hoeven geen voorkennis of ervaring te hebben in muziek. Spelenderwijs leren zij verschillende tonen en ritmes te spelen. Voor het oefenen thuis zijn er meespeeltracks. Op 28 juni is er een afsluiting waarbij de deelnemers door een live orkest worden begeleid.

Er is keuze uit diverse blaasinstrumenten en slagwerk. Het project begint op woensdag 12 april, daarna wekelijks t/m 28 juni van 18.45 tot 19.30 uur in het Dorpshoes in Gelselaar. Bijdrage €50 per deelnemer. Aanmelden kan tot 8 april. Meer info via jeugd@excelsiorgelselaar.nl

Hooguit drie tonen

Daarvoor hoeven ze niets te kunnen. Het gaat er in eerste instantie om dat de kinderen leren geluid uit het instrument te krijgen. De eerste weken zullen ze twee, hooguit drie tonen leren en daarna werken we er naar toe dat ze uiteindelijk samen een liedje kunnen spelen. De deelnemers vormen samen één groep, die per instrument in subgroepjes wordt verdeeld, maar die uiteindelijk dus met z’n allen samen een melodie te gehore kunnen brengen.
Dat gaat al een beetje in de richting van het eventuele vervolgtraject. Kinderen die na de acht weken van deze kennismakingsperiode de smaak te pakken hebben, kunnen door naar individuele muziekles bij het Segno Collectief, maar komen ook in een samenspelgroep. In het verleden kwamen de jeugdleden pas na bijna twee jaar in een samenspelgroep. De verenigingen maken ze enthousiast, daarna kunnen ze les krijgen van een vakdocent.

Genoeg voorraad

Er is geen maximum aan het aantal deelnemers. Tien tot vijftien zou mooi zijn, maar het dubbele kan ook. De instrumenten krijgen ze in bruikleen van de verenigingen. Er is keuze uit klarinet, dwarsfluit, saxofoon, trompet, trombone, hoorn, bariton en slagwerk. Het project duurt acht weken en begint op woensdag 12 april, daarna wekelijks van 18.45 tot 19.30 in het Dorpshoes in Gelselaar. De afsluiting is op 28 april. Meer info via jeugd@excelsiorgelselaar.nl

Advertentie:

Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023
Booking.com

Lees ook