Algemeen
Borculo

6 april 2023

Al 650 jaar stadsrechten voor Borculo in 2025

Al 650 jaar stadsrechten voor Borculo in 2025

BORCULO – Donderdag 13 april vind de jaarlijkse ledenvergadering en voorjaarsbijeenkomst plaats van de Historische Vereniging Borculo bij Buitencentrum Kerkemeijer aan de Ruurloseweg 51 in Borculo. De ledenvergadering zal beginnen om 19.30 uur.

Om 20.00 uur begint het openbare gedeelte waarbij iedereen wordt uitgenodigd om meer te weten te komen over de geschiedenis van de stad en Heerlijkheid Borculo, een mooie voorbereiding op 2025! Wie herinnert zich niet de grote festiviteiten in 1975 toen 600 jaar stadsrechten werden gevierd. Peter Nieuwenhuis zal een lezing houden over de Heerlijkheid Borculo en aansluitend zal het eerste deel van de vierdelige documentaire worden getoond die de kijker meeneemt in de historie over de Heerlijkheid Borculo.

De Eibergse historicus Bennie te Vaarwerk bracht Peter Nieuwenhuis ruim tien jaar geleden op het spoor van de bijzondere geschiedenis van de Heerlijkheid Borculo. „Daarvoor had ik nog nooit van de Heerlijkheid gehoord”, vertelt Nieuwenhuis. „In de geschiedenisboeken gaat het altijd over Noord- en Zuid-Holland en de Gouden Eeuw. Maar wij hadden de Gouden Eeuw hier al in de 15de eeuw, door het contact met de Hanze. En in de 80-jarige oorlog leefden joden, katholieken en protestanten samen in de Heerlijkheid, in vrede.” Te Vaarwerk overleed in 2018. „Tijdens mijn laatste bezoek zei hij: ‘Peter, blijf het evangelie van de Heerlijkheid verkondigen’.” Naast het boek van Burclo tot Borculo dat in 2020 verscheen werd er ook een vierdelige documentaire gemaakt over de geschiedenis van de stad en Heerlijkheid Borculo.

De stad Borculo was eeuwenlang het centrum van de gelijknamige heerlijkheid. Het was min of meer een zelfstandig landje tussen het hertogdom Gelre en het bisdom Münster. Vorsten hebben eeuwenlang conflicten uitgevochten om de heerschappij in de heerlijkheid. Uiteindelijk voegde Maurits van Nassau Borculo in 1616 definitief bij Gelderland. Stadhouder Willem V kocht in de achttiende eeuw de rechten van de heerlijkheid Borculo. Koning Willem-Alexander mag zich daarom nog altijd heer van Borculo noemen.

Busreis

Daarnaast organiseert de Historische Vereniging Borculo ook een busreis op 3 juni. Als het kasteel van Borculo er nog gestaan zou hebben, hoe zou het er dan uit kunnen zien? Om die vraag te beantwoorden gaan we naar Gemen in Duitsland, want er zijn familiebanden met de Van Gemen’s, en het zou zomaar kunnen dat men bouwstijlen van elkaar heeft overgenomen. Dat willen we natuurlijk zien en dus gaan we op 3 juni 2023 weer een busreis organiseren!

Na de korte rondleiding in Gemen rijden we door naar kasteel Raesfeld om daar de rest van de middag te verpozen. Er is een dorpje met wat horeca en een oorlogsmuseum, maar ook een tierpark. Dat is een groot park, geen dierentuin. Iedereen kan daar een beetje zijn eigen weg gaan. Goossen van Raesfelt was in de tijd dat Borculo onder Munsters gezag stond Drost (de hoogste baas) in Borculo.

Vertrek op 3 juni 2023, om 8.30 uur vanaf de parkeerplaats bij het zwembad aan de Haarloseweg in Borculo. We verwachten daar rond 17.30 weer terug te zijn. Kosten 35 euro. Opgave voor 6 mei via busreis@hisvebo.nl

Advertentie:

Booking.com

Lees ook