Algemeen
Featured
Geesteren

1 mei 2023

Een duurzame toekomst voor De Keikamp uit Geesteren

Een duurzame toekomst voor De Keikamp uit Geesteren

GEESTEREN – Basisschool De Keikamp in Geesteren is al een aantal jaren bezig met het verduurzamen van de school. Het dak van de school is voorzien van 58 zonnepanelen, wat resulteert in een flinke jaarlijkse CO2-besparing. Maar de school wilde niet alleen zonnestroom opwekken, ook bewuster omgaan met energieverbruik. Om stroom te besparen, zijn alle TL-lampen vervangen door zuinige ledlampen en is het verouderde afzuigsysteem radicaal verbouwd.

Vorig schooljaar heeft de verbouwing plaatsgevonden. Leerlingen, ouders en juffen hebben net voor de zomervakantie alle meubels en materialen verhuisd naar de gymzaal, zodat de sloop kon beginnen. Er is een grote centrale ruimte gerealiseerd en de gangen zijn breder gemaakt. Alle leslokalen zijn geschilderd en voorzien van een keukenblok. Ook de vloer is vervangen en de toiletgroepen zijn vernieuwd.

In de leslokalen is een nieuw lichtsysteem geïnstalleerd dat speciaal voor scholen is ontwikkeld. Met het zogenoemde Educube-systeem kan het licht in zes verschillende standen worden gezet, van licht dat zorgt voor goede concentratie tot licht dat optimaal is bij het gebruik van een digibord. Een gedeelte van het meubilair is vervangen en heeft een moderne uitstraling gekregen. Er zijn twee open ruimtes gecreëerd met flexplekken, waar leerlingen zelfstandig kunnen werken.

De school is feestelijk heropend met taart voor alle leerlingen en onder het genot van een hapje en een drankje voor alle belangstellenden. Verduurzaming en verbouwen gaat niet alleen om technische maatregelen, maar ook om educatie over duurzaamheid voor leerlingen. De school heeft daarom meegedaan aan een educatief bewustmakingsprogramma over duurzaamheid.

Leerlingen werden meegenomen in de wereld van duurzaamheid en klimaatverandering. Via opdrachten en proefjes werden ze zelf slimme onderzoekers over duurzaamheid. Eén van de onderdelen was het maken van een duurzame wens, die werd begraven in een tijd-capsule op het schoolplein. Over 15 jaar wordt de tijdcapsule opgegraven en zien de leerlingen of hun duurzame toekomstwens is uitgekomen.

Een veelgehoorde wens was het verduurzamen van het schoolplein, waarvan vele anderen buiten de school ook gebruikmaken vanwege de centrale ligging. Sinds kort zijn de voorbereidingen voor het verduurzamen van het schoolplein gestart. Door struiken, planten, bomen en unieke speeltoestellen van duurzame materialen terug te brengen, willen de kinderen het schoolplein tot leven brengen en jarenlang speelplezier bieden aan jong en oud.

Advertentie:

Booking.com

Lees ook