Algemeen
Borculo

1 mei 2023

Borculo herdenkt Tweede Wereldoorlog met stille omgang

Borculo herdenkt Tweede Wereldoorlog met stille omgang

BORCULO – In de aanloop van Herdenkingsdag heeft Borculo al op enige wijze stil gestaan bij de Tweede Wereldoorlog. Zo heeft er in februari het Verzetsmuseum op Wielen onder andere heel veel scholieren ontvangen. En hebben de leerlingen van ’t Staring College en Zone.college gedichten gemaakt. Op 4 mei is het weer mogelijk om de stille omgang en herdenking samen te beleven.

Voor de stille omgang verzamelen we om 18.55 uur bij de RK kerk Onze lieve vrouw tenhemelopneming aan de Steenstraat.
Hier bent u in de gelegenheid om een kaarsje op te steken in de kerk. Na het luiden van de kerkklokken om 19.10 uur zal de stoet vertrekken richting het monument aan de burgermeester Bloemersstraat waar namens de St. Nationale Feest en Herdenkingsdagen een krans gelegd zal worden.

Daarna zal de route verder gaan via het Indië -monument en de plaquettes waarmee de omgekomen militairen worden herdacht wie zijn omgekomen tijdens vredesmissies. Om even voor 20.00 uur zullen we op de begraafplaats aan de Deugenweerd zijn. Er liggen hier acht Royal Air Force en twee Royal Canadian Air Force bemanningsleden begraven. Ze zijn allen omgekomen op 6 september 1941 tijdens crashes met Wellington X9767 van 75 squadron en Whitley Z6824 van 77 squadron.

Om 20.00 uur zullen wij hier 2 minuten stilte in achtnemen. Daarna volgt kranslegging door afgevaardigde van de gemeente. Na de ceremonie vervolgen wij de route naar de synagoge waar ook een bloemlegging zal plaatsvinden.

Dit is tevens het eindpunt van de stille omgang. Aansluitend, 20.15 uur, wordt u van harte uitgenodigd voor het bijwonen van de herdenking in NH.Joris kerk.Mevr. Willekes zal haar gedicht voordragen en ontvangen we gastsprekers Bud Rellum en Wim Dekens. Muzikale ondersteuning zal worden geboden door Achterhoeks Gemengd Koor Borculo.

Op 4 en 5 mei zullen de gedichten van de winnaars en genomineerden tentoongesteld worden in het cycloonpark aan de burgermeester Bloemersstraat te Borculo.

Advertentie:

Booking.com

Lees ook