Algemeen

5 september 2013

Stadsvaart door het oude centrum van Borculo.

Stadsvaart door het oude centrum van Borculo.

Het stadsbeeld van Borculo werd eeuwenlang bepaald door de activiteiten rond de Berkelscheepvaart. De schippers brachten grote bedrijvigheid in alle plaatsen langs de Berkel.
Ook in Borculo, waar de zompen werden gelost of geladen langs de wal of dicht bij de sluis aan de Korte Wal en natuurlijk ook bij het grote kasteel Het Hof.
In de maanden september en oktober bieden de Berkelschippers de bijzonder attractieve Sluis-en Bruggentocht aan.
Hierbij wordt gevaren met de kleine berkelzomp de “Fute”.
Deze tocht begint bij de Watermolen. De schippers varen naar de sluis, waar de zomp wordt geschut . Dat is een unieke belevenis waarbij in korte tijd, door een verplaatsing van ca. 250.000 liter water, een hoogteverschil van ca. 2,50 meter wordt overbrugd.
Tijdens deze vaartocht moeten verschillende bruggen worden opengedraaid om de zomp te laten passeren. Onderwijl vertelt één van de schippers allerlei boeiende verhaaltjes van de historie van Borculo en van de berkelscheepvaart.
Deze tocht met de “Fute” eindigt als enkele vaart in het nieuwe haventje bij het Gemeentehuis. Maar men kan ook voor de retourvaart kiezen. (min. deelname 8 pers.).
Voor groepen ( tot max. 15 personen) is het mogelijk om voor deze tocht extra bij te boeken: een ontvangst vooraf in een restaurant met koffie en iets lekkers en een stadswandeling o.l.v. een gids. ew
Meer informatie en boekingen bij de Toeristische Informatie Borculo. Tel.: 0545 – 271966.

Advertentie:

Booking.com

Lees ook