Algemeen
Berkelland

2 januari 2017

Exposities Marlies Swarttouw, Jeanne te Dorsthorst en René Appels in gemeentehuis

Exposities Marlies Swarttouw, Jeanne te Dorsthorst en René Appels in gemeentehuis

BERKELLAND – Het eerste jaar zit erop. Begin 2016 is begonnen met de voorbereiding voor exposities van kunstwerken van kunstenaars afkomstig uit Berkelland. De gemeente heeft daarvoor belangeloos een deel van de publiekshal ter beschikking gesteld. Tot heden zijn er 4 exposities geweest met iedere keer 3 kunstenaars. De expositie die nu is ingericht is vrij toegankelijk en loopt tot 28 februari. Er zijn werken te bewonderen van Marlies Swarttouw, Jeanne te Dorsthorst en René Appels.
René Appels is een tekenaar met een zeer eigen stijl. Hij maakt als het ware een samenstelling van cartoons die betrekking hebben op een bepaald onderwerp. Hij bekijkt het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken en geeft daar op humoristische wijze zijn beeldverslag van. De tekening “Zo zie ik Berkelland” is een mooi voorbeeld. Hij maakte een getekend overzicht van pijnpunten binnen de gemeente Berkelland. Pijnpunten vind je overal. Door ze getekend te beschrijven worden ze vaak herkenbaarder. Door het humoristisch te brengen wordt het gemakkelijker om het relatieve ervan in te zien. Zo zal iedere inwoner wel eens lekker gniffelen als hij iets herkend in deze tekening. Bijzonder is daarbij dat René normaal gesproken niet exposeert.
Marlies Swarttouw maakt ook werken in het platte vlak maar dan met verf en penseel. Zoals ze zelf schrijft heeft ze een fascinatie voor aquarel, maar ze werkt nu ook veel met acryl en olie op zowel papier als doek. De natuur is daarbij haar grootste inspiratiebron. Kleuren geven haar stemming weer, meestal vrolijk.
Jeanne te Dorsthorst is keramist. Nadat ze eerst als fotograaf heeft leren kijken naar haar onderwerp, heeft ze later geleerd het kijken te vervangen door met haar handen beelden te maken in keramiek. Haar favoriete onderwerp is de mens. Het is haar manier om bepaalde emoties zoals geluk, blijdschap en verwondering vast te leggen in “driedimensionale plaatjes”. De tentoongestelde beelden zijn o.a, geïnspireerd op Falsterbo in Zuid-Zweden. Hier vindt de oversteek plaats van honderdduizenden vogels op weg naar een overwinteringgebied in het Zuiden.
Bij iedere tentoonstelling wordt door de samenstellers geprobeerd van 2 kunstenaars werk te laten zien dat is uitgevoerd in het platte vlak, dus schilderijen, tekeningen en dergelijke. Daarnaast wordt een kunstenaar uitgenodigd die ruimtelijk werk levert, dus beeldhouwwerk in zowel steen, hout keramiek en dergelijke. Door op deze manier te werken krijgt de bezoeker een goed idee van wat er aan kunst wordt geproduceerd in onze gemeente. De kunstwerken zijn van een hoog niveau en het blijkt dat er voor iedereen altijd iets te zien is dat hem of haar aanspreekt.
Kunstenaars, woonachtig in de gemeente Berkelland, die aan deze kunsttentoonstelling willen deelnemen zijn van harte welkom. Zij kunnen zich melden bij berkellandcultuur@gmail.com. Aan de kunstenaars die zich melden, wordt gevraagd om een omschrijving van henzelf en van hun werk aan te leveren.

Lees ook:

Berkellanders weten veel over eigen gemeente.
Nieuwjaars Muziekfeest met Blaaskapel de Knollentrekkers.
Foto’s: knallend het jaar uit met carbid schieten.
Foto’s: Ruim 250 deelnemers bij Borculose Nieuwjaarsduik.
Quiz | Wat weet jij van Berkelland?.

Advertentie:

Booking.com

Lees ook